いざ、大阪・関西万博へ! It's Time To Go To EXPO 2025!

2025年8月、日本栄養士会は「大阪ヘルスケアパビリオン」に参加。“未来の栄養・食”をテーマに、さまざまな取り組みを展開します。

In August 2025, the Japan Dietetic Association will participate in the Osaka Healthcare Pavilion. Under the theme “The Future of Nutrition and Food,” it will showcase a variety of initiatives.

国内4企業に見る、
ジャパン
ニュートリション」の最前線
The Cutting Edge of “Japan Nutrition” as Seen Through Four Japanese Companies

クックデリ株式会社

大胆な目標、それは世界から
フレイルをなくすこと
A Bold Vision:
Eliminating Frailty from the World

現在
Present

技術・品質・サステナビリティで進化する「ソフト食」の価値 Evolving the Value of “Soft Foods” with Technology, Quality, and Sustainability

「おいしいから、最後まで食べてもらえる」、「どんなに栄養が管理されていても、食べてもらえなければ意味がない」、クックデリはその思いを大切にして「クックデリのソフト食」をはじめ、多様化・複合化する介護現場のニーズに応える完全調理済み冷凍食品を次々と開発してきました。

品質管理の現場では、HACCPや『大量調理施設衛生管理マニュアル』に準拠するほか、冷凍の特徴を生かし、細菌が増殖しやすい危険温度帯を短時間で通過するよう、調理直後の製品をすぐに冷却・冷凍保管する等によって食中毒リスクを低減。一方、SDGsの観点から、手作り・チルドで生じる過剰廃棄やフードロスを解決できる「冷凍食品」という強みにも着目。「おいしく、安心で、サステナブル」、この3つの価値が共存できるのがクックデリの強みとなっています。

また、現場からの声を大切にした「VOC(ボイス・オブ・カスタマー)」の活用も特徴の一つです。多数の高齢者施設から集めた生の声から、現場の困りごと・潜在的ニーズ・おいしさのヒントを商品へ反映し、現場と共に進化し続けています。

2025年の大阪・関西万博では、「未来の介護食」に向けた取り組みも発信します。「クックデリのソフト食」を通じて、「未来まで続く“口から食べる楽しみ”の大切さ」を、多様な来場者へお届けします。

At the heart of Cook Deli’s philosophy is the belief that “food must be delicious to be fully enjoyed until the very last bite.” No matter how nutritionally welldesigned a meal is, it serves no purpose if people do not actually eat it. With this in mind, Cook Deli has developed a wide range of fully prepared frozen meals ̶ including its signature “soft foods”̶ to meet the increasingly diverse and complex needs of care facilities. In its quality control processes, Cook Deli strictly follows HACCP standards and Japan’s “Sanitary Management Manual for Mass Meal Facilities.”
Leveraging the advantages of frozen food, meals are rapidly cooled and frozen immediately after cooking to quickly pass through the danger zone where bacteria proliferate, significantly reducing the risk of foodborne illness. From a sustainability perspective, frozen food also helps minimize waste and food loss that can occur with handmade or chilled meals. Cook Deli’s strength lies in the ability to achieve “deliciousness, safety, and sustainability” all at once. Another unique feature is its active use of “Voice of Customer (VOC)” feedback. By gathering real, on-theground opinions from numerous senior care facilities, Cook Deli continuously refines its products to address on-site challenges, uncover latent needs, and incorporate hints to improve flavor, always evolving hand in hand with frontline staff. At the 2025 Osaka-Kansai Expo, Cook Deli will also showcase its efforts toward the “future of care foods.” Through its soft food offerings, the company will convey the importance of maintaining the “joy of eating by mouth” into the future, and share this message with a diverse range of visitors.

ソフト食のラインアップ。特許製法のデザインプリントで、通常の食事と変わらないリアルな見た目がうれしい。 A lineup of soft foods. Thanks to the patented design printing method, they have a realistic appearance that looks just like regular meals — a delightful feature.
過去
Past

「食べる楽しみ」から
生まれたクックデリの原点
The Roots of Cook Deli:
Born from the “Joy of Eating”

クックデリの歴史は、「高齢者施設でも、レストランで味わうようなおいしさと楽しさを届けたい」という、外食事業も手掛けてきた創業者の思いから始まりました。さらに、多くの高齢者施設が人手不足という社会課題に直面している中、外食事業で培ったノウハウを介護の現場へ、その挑戦の先で生まれたのが「完全調理済み冷凍食品」です。単なる「栄養摂取」にとどまらず、「口から食べる楽しみ」にこだわる姿勢は、創業当時から一貫して守り続けています。

Cook Deli’s history began with a desire to deliver restaurant-quality flavor and enjoyment to elderly care facilities. Faced with the social challenge of chronic labor shortages in such facilities, the company leveraged knowhow from the restaurant industry to create “fully prepared frozen meals” as a solution. From the start, Cook Deli has remained steadfast in its commitment to not merely provide nutrition, but to preserve the “joy of eating by mouth,” a principle it has maintained since its founding.

創業当時から大切にしている「食べる楽しみ」を、今でも展示会などの場で伝え続けています。 “Care Plus,” a meal delivery service designed with seniors’ nutritional balance in mind. Meals can be delivered not only to private homes but also to senior care facilities.
未来
Future

「フレイル予防」から「未来の食ケア」へ、クックデリの挑戦 From “Frailty Prevention” to “Future Food Care”: The Challenge Ahead

2100年、日本の人口は現在の約半数となり、さらなる人手不足の局面を迎えます。そうした未来に向け、クックデリでは完全調理済み冷凍食品の普及を通じて管理栄養士の専門性をサポートし、本業である栄養ケアマネジメントへ集中できる体制を後押しします。さらに、クックデリが掲げる挑戦の1つが『ケアプラス献立』です。「おいしい」、「安心」、「サステナブル」の3拍子に加えて、栄養強化によりフレイル予防やサルコペニア予防に対応できる商品へ進化。すでに特別養護老人ホームや介護老人保健施設に展開を開始しています。

クックデリには、大胆な目標があります。それは世界からフレイルをなくすことです。フレイルやサルコペニアの予防には、日々の食事による継続的な栄養摂取が重要です。高齢者の健康を食の面から支えることが、クックデリの使命です。今後の日本社会において、「食のセーフティネット」の構築を目指します。

By 2100, Japan’s population is expected to shrink to about half its current size, leading to even more severe labor shortages. To address this future, Cook Deli has taken on the challenge of developing “Care Plus Menus.” In addition to the three pillars of “deliciousness,” “safety,” and “sustainability,” these new menus will feature “enhanced nutrition” designed to help prevent frailty and sarcopenia. By utilizing fully prepared foods, Cook Deli supports the expertise of registered dietitians and enables them to focus on their core mission of “nutrition care management.” Cook Deli has set the bold goal of eliminating frailty from the world. Continuous nutritional intake through daily meals is essential for preventing frailty and sarcopenia. Supporting the health of older adults through food is at the core of Cook Deli’s mission. Moving forward, the company aims to build a “nutritional safety net” that will support Japan’s rapidly aging society.

フレイル予防を目指し、栄養を強化した
商品の研究・開発に取り組んでいる。
Research and development of food products to help prevent frailty.
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